16 Temmuz 2014 Çarşamba

FIRINDA SEBZELİ ÇİPURA

FIRINDA SEBZELİ ÇİPURA
Malzemeler
1 kilo çipura ( yaklaşık 3 adet olur )
2 adet soğan
2 adet limon...
1 adet domates
Maydanoz
Karabiber
Tuz

Yapılışı:
İçlerini güzelce temizlediğimiz ve yıkadığımız çipuraları tuzlayıp 1 saat kadar sularını sürdürüyoruz. Daha sonra balıkların içine halka HALLKA doğanmış soğan ve limonları koyuyoruz. Yağlı kağıt üzerine aldığımız balıkların etrafını domates ve maydanozlarla süslüyoruz. Üzerlerine karabiber ve tuz serpiştirip fırına veriyoruz. Balıklar kızardıktan sonra fırından alıp yanında güzel bir mevsim salatayla beraber servis ediyoruz AFİYET OLSUN
WWW.SEFABDULLAHUSTA.COM
Devamını Gör

FIRINDA LEVREK TARİFİ

FIRINDA LEVREK TARİFİ
Malzemeler
1 kilo levrek ( 3 adet oluyor )
1 adet havuç
2 adet soğan...
2 adet soğan
1 adet domates
Limon
Tuz
Tane karabiber
Maydanoz
Yapılışı
Balıkları güzelce temizleyip yıkadıktan sonra üzerlerine tuz serpip biraz bekletiyoruz. Daha sonra içlerine yuvarlak doğradığımız soğan, havuç, limon ve patatesleri yerleştiriyoruz. Kalan malzemeleri ve domates, maydanoz ve limonları da tepsinin etrafına döşedikten sonra balıkların üzerlerine de tane karabiberleri serpip fırına veriyoruz. Balıklar iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet olsun…
WWW.SEFABDULLAHUSTA.COM

TEPSİ BÖREYİ PATATESLİ TARİFİ

TEPSİ BÖREYİ PATATESLİ TARİFİ
MALZEMELER
Hamuru için:
yarım paket yaş maya
1,5 tatlı kaşığı toz şeker...
1 yemek kaşığı tuz (silme)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
8 su bardağı un
aldığı kadar ılık su (4 su bardağı civarında)

İç Harcı:
2 orta boy kuru soğan
5-6 adet orta boy patates (haşlanmış)
1 tatlı kaşığı kuru nane
reyhan karabiber kimyon

İçine sürmek için 1 su bardağı sıvıyağ
Üzeri İçin:
1 yumurta
çörekotu susam

Yapılışı:
1.Bir kasenin ortasına, unu katıyoruz. Ortasını açıp, mayayı ve şekeri katıp, biraz ılık su ile iyice eritiyoruz Sonra yine azar azar su ilavesi ile tuzu da ekleyip, hamuru yoğuruyoruz. Bu şekilde, 40 dakika mayalanmaya alıyoruz.
2.Soğanları küp doğrayıp, çok az sıvıyağda rengi şeffaflaşana kadar kavuruyoruz. Bir taraftan da patatesleri rendeleyip, soğanlara ekliyoruz. Üzerine tuz ve baharatları ekleyip, şöyle karıştırıp kapatıyoruz.
3.Mayalanan hamuru 15 bezeye ayırıyoruz. Her bir bezeyi, biraz un yardımıyla açıyoruz. Açtığımız hamurun üzerine fırça yardımıyla, sıvıyağ sürüyoruz. Patatesli harçtan da arasına serpiştirerek, rulo yapıyoruz. (Bir bezeyi açabildiğimiz kadar büyük açıyoruz, fakat hazır yufka boyutuna erişmiyor. Eğer siz daha büyük açabilirseniz, patateslerini koyduktan sonra ortadan keserek de ayrı ayrı rulo haline getirebilirsiniz.)
4.Tepsiyi hafifçe yağlıyoruz. İlk açtığımız, yufkayı, yuvarlak halinde en ortasına dolayarak, koyuyoruz. Sonraki yufkalar, bu ilk yapılan ortasının bittiği yerden başlamak kaydıyla, yufkanın boyuna kadar çemberler çizerek, devam ediyor. Bu işlem bittiğinde tepsi de dolmuş oluyor.
5.Elimizle hamurların üzerine bastırıyoruz, her yerinin eşit olmasını sağlamak için. Sonra, üstüne bir yumurtayı çırpıp, sürüyoruz. İsteğe göre çörekotu ve susam serpip, önce 200 derecede, sonra 160 derecede içini alana kadar pişiriyoruz. Afiyet Olsun...
WWW.SEFABDULLAHUSTA.COM

KIYMALI.PATATESLİ TEPSİ BÖREYİ TARİFİ

KIYMALI.PATATESLİ TEPSİ BÖREYİ TARİFİ
MALZEMELER
1 kg yufka
175 gram margarin
2 adet yumurta sarısı...
2 su bardağı süt
200 gram kıyma
2 adet soğan
2 adet patates
tuz
2 çay kaşığı tuz ot
kırmızı pul biber
karabiber

kıymanızı teflon tavanıza koyun 1 kahve fincanı sıvıyağla kavurun kıymanızın rengi değişince rendelenmiş soğanı ve çiğ olarak rendenin iri kısmıyla rendelediğiniz patates ide ilave edin içine baharatını tuzunu da koyup karıştırarak kavurun sonra üstüne bir kapak kapatın suyunu çekince üstü kapalı vaziyette 10 dakika demlendirin fırın tepsinizi yağlayıp yufkanızı serin aralarına eritilmiş margarin sürerek 3 yufkayı yerleştirin bunların üstüne hazırladığınız börek içini yayın kalan yufkaları dan aralarına margarin sürerek tamamlayın
böreğinizi servis yapar gibi dilimleyin
2 yumurta sarısını bir kapta çırpın sütü de ilave edip karıştırın kaşıkla böreğin her yerine gelecek şekilde dökün dilerseniz üstüne çöreotu serpin 200 derece ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin afiyet olsun
WWW.SEFABDULLAHUSTA.COM

BİSKÜVİLİ İRMİK TATLISI TARİFİ

BİSKÜVİLİ İRMİK TATLISI TARİFİ
MALZEMELER
4 su bardağı süt
12 çorba kaşığı süt
12 çorba kaşığı toz şeker...
1 tatlı kaşığı margarin
1 paket kakaolu bisküvi
1 su bardağı dövülmüş fındık
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı tarçın
YAPILIŞI
Bir tencereye süt, şeker irmik ve margarini orta ateşte koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz. Ama dibine yapışmaması açısından sürekli karıştırmanız gerekmektedir. Koyulaşan karışımı ateşten alıyoruz servis yapacağınız BORCAMA dökerek bisküvileri dizin daha sonra daha sonra geri kalan karışımına da bisküvilerin üzerine dökün ve daha soran SPATULA yardımı ile üzerini düzeltin. Hazırladığınız tatlının üzerine Hindistan cevizi, tarçın ve dövülmüş fındıkları serpiyoruz ve daha sonra buz dolabında soğumasını bekliyoruz. Çok hafif ve çok lezzetli olan bir tatlı olmaktadır. Bisküvili irmik tatlısını soğuk servis yapmanız gerekmektedir. AFİYET OLSUN

WWW.SEFABDULLAHUSTA.COM

ÇİKOLATALI İRMİK TOPLARI TARİFİ

ÇİKOLATALI İRMİK TOPLARI TARİFİ
MALZEMELER
10 yemek kaşığı irmik
10 yemek kaşığı şeker
1 litre süt...
1 paket vanilya
1 paket krem ŞANTİ

süslemesi için;
renkli süs şeker
Hindistan cevizi
çikolata
fıstık
İrmik, şeker ve sütü orta ateşte sürekli karıştırarak göz olana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra ılımasını bekliyoruz ve ılındıktan sonra krem ŞANTİ ekliyoruz karıştırıyoruz. Daha sonra yarım kaşık alarak yuvarlak toplar yapıyoruz. Dışlarını süslemek için Hindistan cevizi, çikolata, fıstık, renkli süs şekere batırıyoruz.
Şeklini koruması için buzdolabında bekletiyoruz. Afiyet olsun

WWW.SEFABDULLAHUSTA.COM

PEKMEZLİ CITIR RULO TARİFİ

PEKMEZLİ CITIR RULO TARİFİ
MALZEMELER
3 adet baklavalık yufka
1 çorba k. sıvıyağ
2 çorba k. pekmez ...
2,3 çorba k. ceviz (iri dövülmüş)
üzerine
biraz pudra şekeri
Hazırlanışı
Baklavalık yufkaları tezgahta üst üste koyun. Önce sıvıyağı, pekmezi her yerine yumurta fırçası yardımı ile sürün. Cevizleri eşit şekilde serpin. Yufkanın uzun kenarından sıkıca rulo şeklinde sarın. İki parmak kalınlığında kesin. Yağlı kaşıt serili fırın tepsisine dizin. 175 derece fırında 15 dakika pişirin. Ilındıktan sonra servis tabağına dizin. Üzerlerine pudra şekeri serpin AFİYET OLSUN
WWW.SEFABDULLAHUSTA.COM

KOLAY EV BAKLAVASI TARİFİ

KOLAY EV BAKLAVASI TARİFİ
MALZEMELER
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ...
1 adet kabartma tozu
1 tatlı kaşığı sirke
yarım çay kaşığı tuz
un
kırılmış ceviz ya da fındık
200 gr margarin
mısır nişastası

şerbeti için;
4 bardak şeker
5 bardak su
bir kaç damla limon suyu
Yumurtayı, sütü, sıvı yağı, sirkeyi, kabartma tozunu ve tuzu yoğurma kabına boşaltın ve alabildiğince un ekleyerek ortalama YUMUŞAKTA bir hamur elde edinceye kadar yoğurunuz Hazırladığınız hamuru 30 eşit parçaya bölünüz
Bu parçaları tek tek tabak büyüklüğünde açarak aralarına nişasta serpip 10 ar 10 ar üst üste koyun
10 ARALIKLI olarak grupladığımız bu üç parçadan parçalardan her birini merdane yardımı ile tepsi büyüklüğüne getirin.
Merdane ile açtığınız hamurların aralarına ceviz ya da fındık serperek üst üste yerleştirin
Dilediğiniz şekilde kesin ve üzerine her yerine eşit şekilde gelmesine dikkat ederek eritilmiş yağı dökün. Artık fırına sürebilirsiniz..
Şerbetin yapılışı; 4 bardak şeker ve 5 bardak suyu tencereye koyup 5 DK kaynattıktan sonra alın. şerbetin içerisine bir kaç damla limon damlatarak 1-2 DK daha kaynatın
AFİYET OLSUN
WWW.SEFABDULLAHUSTA.COM

PAZI SARMA BULGURLU TARİFİ

PAZI SARMA BULGURLU TARİFİ
MALZEMELER
1 bağ pazı
1 su bardağı ince köftelik bulgur
1 yemek kaşığı tepeleme un...
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet küçük boy soğan
1 yemek kaşığı tere yağ
4 diş SARIMSAK
3 bardağı yoğurt
1 çay bardağı su

Bulguru aynı daha önce vermiş olduğumuz gibi hazırlayıp yoğurun. Tek farkı onda yumurta olmasıdır. Ayrı bir tencerede 3-4 su bardağı suyu kaynatın. Yıkayıp, temizlediğiniz ve saplarınız kestiğiniz pazıları bu kaynamış suya batırıp hemen çıkarın ve soğuk su dolu bir kaba atın. Hazırladığınız bulgurlu içi pazılara sarın- aynı dolma gibi – Bir tencerede 3 su bardağı suyu kaynatın. 1/2 tatlı kaşığı tuz atıp, makarna haşlar gibi pazıları haşlayın ve sonrasında süzüp bir kaba alın. Bir taraftan SARIMSAKLARI soyun ve ezin. Yoğurdun içine katıp iyice karıştırın. Pazıları servis tabağına alın üstüne sarmısaklı yoğurdu gezdirin. Bir tavada eritmiş olduğunuz tereyağını da yoğurdun üstüne gezdirin. Afiyet olsun..
WWW.SEFABDULLAHUSTA.COM

VİŞNELİ YAPRAK SARMA TARİFİ

VİŞNELİ YAPRAK SARMA TARİFİ
MALZEMELER
500 gr. yaprak
• 500 gr. pirinç
• 250 gr. çekirdeği alınmış vişne...
• 500 gr. ince kıyılmış kuru soğan
• 1 tatlı kaşığı limon suyu
• 1 çorba kaşığı toz şeker
• Nane 2 yemek kaşığı, 1 çay kaşığı tarçın, 2 tatlı kaşığı tuz
• 1-1,5 su bardağı Zeytinyağı(bir kısmı üzeri için ayrılır.)
• 1 su bardağı su
• 1 su bardağı vişne suyu(dondurulmuş vişnelere bir su bardağı su ekleyip bekletilir)
YAPILIŞI
1. Yapraklar hafif dirice haşlanıp suyu süzülür. Soğumaya bırakılır.
2. Soğanlar incecik doğranır.
3. Pirinç yıkanıp, süzdürülür.
4. Geniş bir tencere içine zeytinyağı konur. Isıtılır.
5. Soğanlar ilave edilip kavrulup, pembeleştirilir.
6. Süzülen pirinçler eklenir biraz kavrulduktan sonra şeker ve limon eklenip şeffaflaşıncaya kadar kavurmaya devam edilir. (limon tane tane olmasını şeker parlak olmasını sağlıyor.)
7. 1 bardak su ve 1 bardak vişne suyu ilave edilip kısık ateşte suyu çektirilir.
8. Islatıp suyunu aldığımız vişnelerin yarıdan fazlası dolmanın içine ilave edilir.
9. Tuz, tarçın, nane eklenip karıştırılır ve ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakılır.
10. Haşlanıp suyu süzdürülen yaprakların sapları koparılıp sarma için hazırlanır.
11. Yaprakların geniş kenarına hazırlanan harçtan, yaprağın büyüklüğüne göre 1-1,5 tatlı kaşığı konur ve önce yanlar sonra arkada kalan parçası harcın üzerine doğru kapatılıp, sigara böreği sarar gibi sarılır. Harç bitene kadar aynı işleme devam edilir.
12. Tencere içine dizilir. Sarmaları tencereye dizerken aralarına ayırdığımız vişneler serpiştirilir. Üzerine bir miktar tuz ve zeytinyağı gezdirildikten sonra 1 su bardağı sıcak su eklenip üzerine ağırlık yapması için bir tabak ve tencerenin kapağı kapatılıp, harlı ateşte kaynatılır. (tabak yerine kalan parça yapraklarda kapatılabilir.
13. Kaynadıktan sonra altı kısılıp orta ateşte pişirmeye devam edilir. Ara sıra suyu kontrol etikçe çektikçe birer bardak sıcak su eklenerek pişmesi sağlanır. Piştikten sonra kapağı hiç açılmadan, piştiği tencere içinde soğumaya bırakılmalıdır.
14. Soğuduktan sonra servis edilir.
15. Afiyet olsun.
NOT:
a) Dolmalar ve sarmaların suyu 3 defada verilmelidir.
b) Piştikten sonra tencerede kalan vişne taneleri blenderden geçirilip sarmaların üzerine dökülerek de servis edilebilir.
c) Sardığım yaprakları genellikle harcı kavurduğum tencere(yıkamadan)içine dizip pişirmeyi tercih ediyorum. Daha lezzetli olduğunu düşünüyorum
www.sefabdullahusta.com

ELMALI KABAK TATLISI

ELMALI KABAK TATLISI
MALZEMELER
750 gr bal kabağı (kabuğu soyulmuş)
yarım su bardağı esmer şeker
1 çay kaşığı tarçın ...
5 adet ceviz içi
1 adet elma

üzerine
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi
Elmalı Kabak Tatlısı
Hazırlanışı
KABAĞI genişçe bir tencereye dizin ve üzerine esmer şeker serpin. Bir gece bu

şekilde bekletip, ertesi gün kısık ateşte kabak yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra soğumaya bırakın ve bir çatal yardımıyla ezin. İçine tarçın ve dövülmüş ceviz içi katın. Elmanın kabuğunu soyup, elinizle sıkıp suyunu aldıktan sonra kabağın içine ilave edin. Tüm malzemeyi karıştırın ve yuvarlak çember kalıpların içine pay edin. Buzdolabında en az 2 saat beklettikten sonra kalıptan çıkarın ve üzerine hindistancevizi serperek, servis yapın Afiyet olsun
WWW.SEFABDULLAHUSTA.COM

ŞEF ABDULLAH USTA ABDULLAH HAKİM YAVRUTÜRK

Hangi Tür Yemekler İlk Tercihiniz Olur

Yoğurt Tatlısı (Şerbetini Tam Çeken Harika Tatlı) Tarifi'nin Malzemeleri

  Yoğurt Tatlısı (Şerbetini Tam Çeken Harika Tatlı) Tarifi'nin Malzemeleri 3 adet yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı yoğurt 1 çay b...

GALERİ

SİNEMA VE KİTAP

  • ANNA KARENİNA
Powered By Blogger

Sayfalar