Hatay Peynirli İrmik Helvası
Hatay mutfağı denince akan sular durur. Oldukça zengin bir mutfak kültürü olan bölgenin helvası da, Hatay denince ilk akla gelen lezzetlerden olan künefe peyniri ile yapılıyor. Eğer yaşadığınız yerde künefe peyniri bulmakta zorlanırsanız, bir gece önceden suda beklettiğiniz tuzsuz beyaz peynir de aynı etkiyi yaratacaktır.
Gerekli Malzemeler:
1 su bardağı irmik
1,5 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı su
300 gram künefe peyniri
Yarım çay bardağı çam fıstığı
Yapılışı:
Su ve şeker bir tencerede kaynatıldıktan sonra ocaktan alınarak ılımaya bırakılır. Başka bir tencerede tereyağı eritilerek irmikler ilave edilir ve tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak, renk alana dek kavrulur. Daha sonra şerbet yavaş yavaş ilave edilir ve bu esnada karıştırmaya ara verilmez. İrmik bütün şerbeti çekene dek karıştırma işlemi sürdürülür. Ocağın altını kapatmadan, üzerine son olarak rendelenmiş künefe peyniri ilave edilir ve 1-2 dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alınır. Tencere kapağı kapalı bir şekilde bir masa örtüsüne sarılır ve iyice demlenmeye bırakılır.
Helva 10 dakika kadar demlendikten ve içindeki peynir iyice eridikten sonra, bir tavada kavrulmuş olan çam fıstıklarıyla süslenerek servis edilir. Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder