11 Temmuz 2014 Cuma

PATLICAN OTURTMA

PATLICAN OTURTMA
Malzemeler
2 adet bostan patlıcanı
200 gr orta yağlı kıyma
1 adet irice soğan
2 diş sarımsak
2 adet irice domates ( bir tanesi üzeri için)
2-3 adet sivri biber
1 yemek kaşığı biber salçası...
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıvıyağ
tuz karabiber

Tarif
Alacalı olarak soyup bir parmak kalınlığında doğradığınız patlıcanları derin bir kapta hazırladığınız tuzlu suya koyun Bu hem patlıcanların kararmasını önleyecek hem de acısının çıkmasını sağlayacak.

Diğer tarafta yemeklik doğradığınız soğanları ve sarımsakları, bir çay bardağı sıvıyağda kavurmaya başlayın İsterseniz ,margarin ya da TEREYAĞDA   kullanabilirsiniz Fakat fazla yağ kullanmanızı önermem çünkü patlıcanlar da , kızaracağı için yemeğiniz çok yağlı olur.

Bir miktar öldürdüğünüz soğan ve sarımsakların içine ,kıymanızı ilave edin Kıyma bir miktar suyunu salıp , çektikten sonra, kabuklarını soyup küp  doğradığınız domatesleri ilave edin Sonraki sıra salçaları ilave edip , biraz da bu şekilde kavurmak.En son tuz ve karabiberi kendi damak zevkinize göre ilave edip , ocağı söndürebilirsiniz.

Tuzlu suda beklemiş patlıcanlarını kuruladıktan sonra, kızgın yağda önlü arkalı kızartıp kağıt havlu serilmiş bir tabağa aldınız mı yemek neredeyse bitmiş demektir.

Fırına vereceğiniz bir tepsiye ya da bir 1borcama, birer sıra patlıcanları dizip, üzerlerine, bir miktar kıymalı harçtan koyup , bir patlıcan dilimini üzerine koyun En üste de birer dilim domates ve bir parça biberle süsünü ihmal etmeyin.İki bardak kadar sıcak suyu ilave edip ,servisten önce yaklaşık bir yarım saat fırınlayın.

Afiyet osun.
Devamını Gör

SOĞAN KEBABI

SOĞAN KEBABI
(Yöre Gaziantep)
Malzemeler
500 gr. Yağlı Kıyma
1 kilo küçük olacak şekilde kuru soğan
Nar pekmezi/ekşisi
Kırmızı biber
Karabiber
Tuz...
Limon suyu
Zeytin yağ

Tarif
Öncelikle soğanların kabuklarını soyun, soymayarak ta yapabilirsiniz, orijinali öyledir. Sonra etinize bir miktar tuz karabiber kırmızı biber atın ve karıştırın sonra etinizden ufak parçalar koparın ve yuvarlayarak bir soğan bir et şekilden tepsiye dizin. Dilerseniz; ortasına patates koyun, sonra bir kap da limon suyu zeytinyağı, kırmızı biber ve az tuz atarak soğan ve etin üstüne dökün. Önceden ısıtılmış fırına koyarak 1-1,5 saat kadara pişirin. Piştikten sonra üzerine nar ekşisini dokun ve hafif tepsiyi oynatın ama dikkat edin şekli bozulmasın.
AFİYET OLSUN.
Devamını Gör

ALİ NAZİK

ALİ NAZİK

Malzemeler
-5-6 adet közlenmiş patlıcan
-1 kase süzme yoğurt...
1-2 diş sarımsak
-tuz/karabiber
500 gr kıyma
-1 yemek kaşığı salça
-2 adet sivri biber
-2 adet domates
-yarım çay bardağı sıvı yağ
-2 kaşık tereyağı

Tarif
-Patlıcanlar çok ince doğranır.Yoğurt,sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır.
-Tavada kıyma yağla birlikte kavrulur.Zar büyüklüğünde doğranan biber ve domatesler kıymaya eklenir.Kavurma işlemine devam edilir.
-Salça ,tuz ve karabiber kıymaya eklenir 5 dakika daha kavrulur.
-Patlıcan karışımı Servis kabına alınır.Üzerine hazırlanan kıymalı sos dökülür.
-Son olarak eritilmiş tereyağı üzerine gezdirilir.
AFİYET OLSUN
Devamını Gör

MİDYE TATLISI

MİDYE TATLISI
Malzemeler
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ...
1 çay bardağı su
1 yemek kaşığı sirke
yarım paket kabartma tozu
un
ceviz
150 gr tereyağ
nişasta

Şerbet:

4 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su

Tarif
Öncelikle şerbet için su ve şeker ocakta kaynatılıp ılımaya bırakılır. Hamuru hazırlamak için , nişasta, tereyağ ve ceviz hariç malzemeler karıştırılıp, kulak memesi yumuşaklığın da bir hamur elde edilir.Hamur 20 eşit parçaya bölünür ve yarım saat dinlendirilir.Öncelikle 10 tane beze nişasta yardımı ile tabak büyüklüğünde açılır ve açılan bezeler üst üste koyularak açabildiğimiz kadar oklava ile hamur büyültülür.Açtığımız hamuru rulo şeklinde sıkıca sarılır.Sardığımız hamur bir parmak genişliğinde kesilir ve yan yatırarak elimizle yada merdane ile biraz açılır ve arasına ceviz koyularak midye şekli verilir. Diğer 10 bezede bu şekilde yapılır ve tepsiye dizilir.Üzerlerine eritilmiş tereyağ gezdirilerek fırında pişirilir.Fırından çıkan tatlı ,soğutularak ılık şerbet üzerine dökülür ve 1-2 saat bekletilerek servis yapılır.

AFİYET OLSUN

WWW.SEFABDULLAHUSTA.COM Mercimek Çorbası

Mercimek Çorbası

Malzemeler
2 çay bardağı kırmızı mercimek
1 adet orta boy soğan...
1 adet orta boy patates
1 adet havuç
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Tarif
Soğan, patates ve havucu yıkayıp soyun ve küp şeklinde doğrayıp tencere koyun. 2 çay bardağı kırmızı mercimeği’de yıkayıp ilave edin. Üzerine yaklaşık 1.5 lt. suyu (içme suyu) ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Blendır ile aynı tencerenin için de püre haline gelinceye kadar karıştırın. Sıvıyağı, isteğinize ölçüde tuz, karabiber ve pul biberide ilave edip, 10 dk. daha kısık ateşte pişirin. Yanında limon ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

WWW.SEFABDULLAHUSTA.COM MEFTUNE

MEFTUNE

Malzemeler
500 gr kemikli kuşbaşı kuzu eti
1 tatlı kaşığı domates salçası
4 ad. orta boy patlıcan
3 ad sivri biber
4 ad orta boy domates
2 yemek kaşığı margarin,1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pulbiber, ...
2,5 su bardağı ılık su
7-8 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı tane sumak

Tarif
Patlıcanları alaca soyup boylamasına dörde bölerek doğrayıp tuzlu suda bekletin. Et yıkanır tuz ve salçayla ovularak bir güvecin dibine yerleştirilir. üzerine margarinin yarısı parçalanarak konur ve kırmızı biber serpilir. Biber ve domates doğranır. tane sumak 1,5 su bardağı ılık suyun içine eklenerek 2-3 dakika kaynatılır ve 10 dakika bekletilir ve bir kaba sumağın suyu süzülerek alınır.Patlıcanlar sudan çıkarılıp yıkanır ve güveçteki etlerin üzerine konur domates ve biberde eklenir sumak suyu ve 1 su bardağı su güvecin kenarında yavaşca içine akıtılır. Kalan yağ yemeğin üzerine konulup orta ateşte 50-60 dakika tuz eklenerek pişirilir.pişince kapak açılarak dövülmüş sarımsak eklenip karıştırılır. Sıcak servis yapınız.Afiyet olsun.

ISPANAKLI KOL BÖREĞİ

ISPANAKLI KOL BÖREĞİ

Malzemeler
4 su bardağı un
sıvı yağ
tuz
su

İçi için:...
400 gram mantar
250 gram ıspanak
1 soğan
tuz, karabiber

Tarif
4 su bardağı un, tuz ve sıvı yağı karıştırma kabına koyun su ile hamur kulak memesi kıvamında yoğrulur.
içi için soğanlar yemeklik doğranıp tavaya konulur sıvıyağda sotelenir üzerine mantar ilave edilir ve sotelenmeye devam edilir mantarlar suyunu bırakıp çektikten sonra doğranmış ıspanaklar ilave edilir ve pişirilir.
Hazırlanan hamur bezelere ayrılır, tatlı tabağı büyüklüğünde açılır daha sonra hamurlar iki tarafıda yağlanarak üst üste konur ve hamur mardane ile tepsi büyüklüğünde açılır içine iç harç konarak sarılır ve yağlanmış tepsiye konur fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet Olsun.

ŞAKŞUKA TARİFİ

ŞAKŞUKA TARİFİ

Malzemeler
3-4 ad patates
2-ad patlıcan
7-8 ad yeşil biber
3 kırmızı biber

Sos için:...
1- 1 ad büyük boy kuru soğan
2- 4 ad domates
3- 3 diş sarımsak,tuz

Tarif
Patates ve patlıcanlar küp şeklinde doğranıp kızgın tavada kızartılır, biberler küçük boyutlarda doğranıp ayrıca kızartılır ve servis tabağına konulur. kurusoğan ince kıyılır, domatesler küp şeklinde doğranır sarımsak rendelenir ve tuz atıp kavrulur servis tabağındaki şakşukanın üzerine dökerek servis yapınız.Afiyet olsun
Devamını Gör

WWW.SEFABDULLAHUSTA.COM

PEYNİRLİ POĞAÇA
malzemeler:

2 adet yumurta
150 gr. peynir
yarım adet limon
1 çay kaşığı karbonat
250 gr. margarin
aldığı kadar un...
üzerine için:
çöreotu
yapılışı: 1 adet yumurta sarısını ayırın. Kalan yumurtaları bir kaba aktarın. Üzerine ufalanmış beyaz peynir, limon suyu, karbonat, oda sıcaklığındaki margarin ve aldığı kadar unu ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avuç içine açın. İçine herhangi bir malzeme koymadan hamur parçalarını ikiye katlayın. Yağsız tepsiye dizin. Üzerine, ayırdığınız yumurta sarısını sürüp, çöreotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin.

afiyet olsun…

TV5 TEN VANIN KELEDOŞU

TV5 TEN VANIN KELEDOŞU

MALZEMELER:
1. Kavurma eti
2. Yarım su bardağı nohut
3. 1 su bardağı den(Döğme)...
4. yarım su bardağı yeşil mercimek
5. İki avuç ak pancar
6. 3 yemek kaşığı tere yağı
7. 2 su bardağı kurut

YAPILIŞI:
Nohut ve döğme bir tencerede haşlanmaya bırakılır. Pişmesine yakın yeşil mercimek konur, hepsi piştikten sonra içine akpancar ve kavurma eti konur. 10-15 dakika kaynatılır. Malzeme iyice pişer, ezilmiş kurut kaynayan tencereye dökülür muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan indirilir, üzerine tereyağı konulur bu yağ yemeğin sıcağı ile erir daha sonra servis edilir www.sefabdullahusta.com

MUMBAR DOLMA

MUMBAR DOLMA

MAZEMELER

3 takım koyun bağırsağı
350 g az yağlı kıyma...
3 su bardağı pirinç
3-4 iri boy kuru soğan
1 demet maydanoz
2 adet orta boy domates
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Makara ipliği

Temizlemek için
limon suyu
sirke
kalın tuz

Bağırsakları ters yüz etmeden kaba pisliği kasabınızdan akıtmasını rica edin, temizlenmiş bağırsakların çeşmenize takarak tekrar temizleyin, pisliğin yağlı dış yüzeye bulaşmamış olmamasına dikkat edin, derince bir kapta limonlu tuzlu hazırlayın, bağırsakları bekletin(1-2 saat)…

Bağırsakları bir mil veya parmak yardımıyla tersine CEVİRİN tekrar hazırladığınız sirkeli, limonlu, tuzlu suda mıncıklayarak temizleyin (iç 3yüzey,dışta olmalı) (1-2 saat bu suda bekletebilirsiniz)

Bağırsakların yağlı yüzeyi dışta olacak şekilde tekrar çevirelim, sudan geçirerek 5 DOLDURUN hale getirelim(parlak iç yüzey içte olmalı)

Bağırsaklarımız dezenfekte olmak üzere sirkeli ve limonlu suda beklerken, içimizi hazırlayalım, soğanımızı karınca başı doğrayalım ve domateslerimizi rendeleyelim, maydanozlarımı incecik kıyalım. Kıyma pirinç karabiber tuz ile karıştırarak dolma içini hazırlayalım.

Patlıcan dolma oyacağına içi koyarak veya parmak yardımıyla içi dolduralım, arzuya göre porsiyonluk temiz bir makara ipliği ile bağlayalım. Tencerenize dolma seviyesinde sıcak su ekleyin.

Bu tarifi pişirme bağırsaklarınızın pişme süresi ile ilgili pişmeye yakın üstünü kızartma üzere fırınlayabilirsiniz(yaklaşık 50-60 DK HARLI ATEŞ sonra yavaş ateşte pişirme süresi)

Afiyet olsun.

Not :Değişik mutfaklarda pişirilen MUMBAR için servis önerim, kimyon serpilmesi. Özellikle bağırsak yağı ile pişirildiği için tarifte yağ yok, parlaklık katmak için sıvı yağ sıvı yağ ekleyebilirsiniz.
Tarif, yılda bir kez pişen yayla mutfağımdan, eşim sevdiği için …
WWW.SEFABDULLAHUSTA.COM

ŞEF ABDULLAH USTA ABDULLAH HAKİM YAVRUTÜRK

Hangi Tür Yemekler İlk Tercihiniz Olur

Yoğurt Tatlısı (Şerbetini Tam Çeken Harika Tatlı) Tarifi'nin Malzemeleri

  Yoğurt Tatlısı (Şerbetini Tam Çeken Harika Tatlı) Tarifi'nin Malzemeleri 3 adet yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı yoğurt 1 çay b...

GALERİ

SİNEMA VE KİTAP

  • ANNA KARENİNA
Powered By Blogger

Sayfalar