19 Haziran 2022 Pazar

Yemekler www.sefabdullahusta.com


 

Hatay Peynirli İrmik Helvası


 Hatay Peynirli İrmik Helvası

Hatay mutfağı denince akan sular durur. Oldukça zengin bir mutfak kültürü olan bölgenin helvası da, Hatay denince ilk akla gelen lezzetlerden olan künefe peyniri ile yapılıyor. Eğer yaşadığınız yerde künefe peyniri bulmakta zorlanırsanız, bir gece önceden suda beklettiğiniz tuzsuz beyaz peynir de aynı etkiyi yaratacaktır.
Gerekli Malzemeler:
1 su bardağı irmik
1,5 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı su
300 gram künefe peyniri
Yarım çay bardağı çam fıstığı
Yapılışı:
Su ve şeker bir tencerede kaynatıldıktan sonra ocaktan alınarak ılımaya bırakılır. Başka bir tencerede tereyağı eritilerek irmikler ilave edilir ve tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak, renk alana dek kavrulur. Daha sonra şerbet yavaş yavaş ilave edilir ve bu esnada karıştırmaya ara verilmez. İrmik bütün şerbeti çekene dek karıştırma işlemi sürdürülür. Ocağın altını kapatmadan, üzerine son olarak rendelenmiş künefe peyniri ilave edilir ve 1-2 dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alınır. Tencere kapağı kapalı bir şekilde bir masa örtüsüne sarılır ve iyice demlenmeye bırakılır.
Helva 10 dakika kadar demlendikten ve içindeki peynir iyice eridikten sonra, bir tavada kavrulmuş olan çam fıstıklarıyla süslenerek servis edilir. Afiyet olsun

Fırınlanmış Peynir Helvası


Biz peynir helvasını höşmerim olarak biliriz ama bizim vereceğimiz tarifin yapılışı höşmerimden biraz daha farklı. Yapılışı da yöreden yöreye değişen peynir helvası, diğer helvalarla kıyaslandığında biraz daha emek istiyor; dövülüyor, karıştırılıyor, fırınlanıyor… Bu tarif ise onun biraz daha pratiği ama kesinlikle lezzetinden hiçbir şey kaybetmemişi.
Gerekli Malzemeler:
150 gram tereyağı
75 gram irmik
250 gram un
400 gram toz şeker
300 gram tuzsuz peynir
1 yumurta sarısı
500 gram kaymak
Yapılışı:
Peynir, tereyağı ve yumurta sarısı derince bir tencereye alınarak kısık ateşte, arada karıştırarak pişirilir. Peynirler eridiğinde önce toz şeker, daha sonra sırasıyla un ve irmik ilave edilerek tahta bir kaşık yardımıyla karıştırılır.
Helva koyu bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam edilir ve ocaktan alınır. Kare bir fırın kabına dökülen helvanın üzeri bir spatula yardımıyla düzeltilir ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında rengi değişene dek fırınlanır.
Fırından çıkarılan helva dilimlenerek soğumaya bırakılır ve daha sonra üzerine kaymak konarak servis edilir afiyet olsun

15 Mayıs 2022 Pazar

Beef Stroganoff Www.sefabdullahusta.com

 

Beef Stroganoff
Etin hakkını vererek pişirmek marifet ister, kabul ediyoruz. Hele de böyle önemli bir gecede kupkuru, yanmış ya da tatsız tuzsuz bir etle baş başa kalmak istemeyeceğinize eminiz. Bu yüzden etin seçiminden pişirilmesine kadar bütün püf noktalarını da tarifimize dahil ettik. Zor bir Rus yemeği ama bu püf noktaları ile imkansız değil.
Gerekli Malzemeler
800 gram kontrfile
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
200 gram mantar
1 renkli biber
1 defne yaprağı
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı hardal
1,5 su bardağı et suyu
5 kornişon turşu
1 paket krema
Tuz, tane karabiber
Yapılışı
Kontrfile diğer etlere nazaran daha sert olduğu için ince dilimlenmelidir. Sulu bir et elde etmek için her biri hafifçe dövülmüş ve 1 santim kalınlığında dilimlenmiş sığır eti kullanılmalıdır. Pişirmeden önce en az 1 saat boyunca oda sıcaklığında bekletilmeli
Etinizi hazırlarken önce kontrfileyi ince uzun şeritler halinde kesin. Kuru soğanı piyazlık, sarımsağı ince ince kıyın. Mantarları ince ince dilimleyin, kornişon turşuları ve çekirdekleri temizlenmiş renkli biberi uzun ince şeritler halinde doğrayın.
Etin her iki yüzüne de zeytinyağını, tuzu ve karabiberi iyice yedirdikten sonra yüksek ısıya ulaşan tavaya koyun ve birer dakika boyunca her iki yüzünü de yüksek ateşte pişirin. Pişme süresini isteğinize göre ayarlayabilirsiniz ama etin kalınlığına göre ideal süre değişmektedir. 1,5 parmak kalınlığında bir kontrfilenin ideal pişme süresi 3 dakikadır, tabi eğer az pişmiş et sevmiyorsanız.
Etler pişerken kuru soğanı, sarımsağı ve defne yaprağını ekleyin. Unu ve doğranmış biberleri de ilave ettikten sonra kıvam alana kadar kavurmaya devam edin. Ayrı bir kapta, hardalı ve sıcak et suyunu karıştırıp tavaya ekleyin. Tuzu ve karabiberi de ekleyip tavanın kapağını kapatın.
Defne yaprağını tavadan çıkarıp, mantarları ve tereyağını ekleyip 2-3 dakika kavurun. Tereyağı sosun daha parlak ve kıvamlı olmasını sağlayacaktır. Son olarak et suyuyla kremayı karıştırarak, kornişonlarla beraber tavaya aktarın ve bu şekilde 10 dakika daha pişirin. Sıcakken servis yapın. Afiyet olsun

ŞEF ABDULLAH USTA ABDULLAH HAKİM YAVRUTÜRK

Hangi Tür Yemekler İlk Tercihiniz Olur

Yoğurt Tatlısı (Şerbetini Tam Çeken Harika Tatlı) Tarifi'nin Malzemeleri

  Yoğurt Tatlısı (Şerbetini Tam Çeken Harika Tatlı) Tarifi'nin Malzemeleri 3 adet yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı yoğurt 1 çay b...

GALERİ

SİNEMA VE KİTAP

  • ANNA KARENİNA
Powered By Blogger

Sayfalar